2011. március 9., szerda

A viareggiói karnevál

Olaszországban, a velencei karnevál után a viareggiói a leghíresebb. Viareggio Toszkánában található, Pisától kb. 30 km-re északra, a tengerparton.
Az itteni karnevál az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor néhány helyi lakos a túl sok adó ellen maszkos felvonulást szervezett, ami az évek során hagyománnyá vált, a század végén pedig kibővült allegorikus kocsik felvonulásával.

Viareggióban (Velencével ellentétben) a karnevál csak bizonyos napokon, a tengerparti sétány egy elkülönített részén zajlik (15 euro/fő) és a különböző, allegorikus alakokat, eseményeket mintázó kocsik felvonulása a fő attrakció. A tökélyre fejlesztett papírmasék elkészítése külön iparág ezen a környéken és ha belegondolunk micsoda munka lehet ezeket a hatalmas alakokat ilyen élethűen megalkotni, művészetnek is nevezhetjük.Mivel Viarreggio tőlünk kb.egyórányi (tengerparti) útra található, szombaton mi is elugrottunk. Az igazi felvonulás vasárnap volt, de szerencsére mi is láttuk a kisebb kocsik felvonulását.
Külön élmény volt, hogy miután lefotóztam Lippit és az olasz válogatott “fényes” szereplését kigúnyoló papírmasét, 5 perccel később maga Lippi bukkant fel előttünk.

A viareggiói karnevál oldala (angolul és németül is elérhető), ahonnan bővebb információkhoz lehet jutni: http://www.viareggio.ilcarnevale.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése