2011. március 13., vasárnap

Narancsviadal, jelmezek, hagyományok

A velencei és a viareggiói karnevál mellett természetesen más karneválok is vannak Olaszországban a farsang idején.
Ezek közül a legnevezetesebb az ivreai történelmi karnevál. Ivrea Piemonte régióban található, karneválja a narancsviadalról vált igazán híressé, egyedülállóvá. Az ünnep 3-4 napja során (idén március 5-8) természetesen vannak különböző felvonulások történelmi jelmezekben, de az igazi, sok turistát odacsalogató attrakció a “Narancsviadal” (Battaglia delle arance), ami egyes felvonuló kocsik és a téren, illetve utcákon álló csapatok között zajlik.

A csata minden évben számos kritikát kap, egyrészt az elpocsékolt narancsok miatt (bár a karneválra állítólag külön termesztenek rosszabb minőségű narancsot), illetve a sérültek miatt. Én biztos, hogy max. a távolból szemlélnék egy ilyen csatát...


A riói karnevállal való együttműködésnek köszönhetően a centói karnevál az utóbbi években nemzetközi szinten is ismert lett. Cento városa Ferrara közelében található, Emilia Romagna régiójában.


Természetesen Szicília sem maradhat ki a karneváli forgatagból. A sziget leghíresebb farsangi felvonulása, ünnepe Acireale nevéhez fűződik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése