2012. február 16., csütörtök

Szalonnás, rozmaringos rizottó – Risotto con pancetta e rosmarino

Ebben a hideg időben rászoktam, hogy hetente legalább egyszer rizottót készítsek (egy korábbi jól bevált rizottórecept itt). Nem olyan gyors, mint esetleg a tészta egy egyszerű szósszal, de a változatosság csak kell (bár az olaszok képesek minden nap tésztát enni, én nem) és persze ez is nagyon finom.

Hozzávalók 2 főre:

  • 15 dkg rizs
  • 70 g szalonna
  • fél fej vöröshagyma
  • egy marék apróra vágott rozmaring
  • 1 db paradicsom (vagy 10 dkg hámozott paradicsom)
  • kb. 0,75 l zöldség-alaplé
  • kevés reszelt parmezán (elhagyható)
  • kevés vaj
  1. Egy kis vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a szalonnadarabokat, majd pirítsuk 2-3 percig.
  2. Ezután adjuk hozzá a rizst is, keverjük meg, majd 1 perc után adjuk hozzá a rozmaringot és a paradicsomdarabokat.
  3. Kezdjünk el hozzáadni egy merőkanálnyival a forró zöldség-alapléből. Fontos, hogy fokozatosan adjuk hozzá a levet, mindig megvárva, hogy az előző adagot beszívja a rizs.
  4. Amikor a rizottó elkészült, zárjuk el a gázt, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, és lefedve pihentessük pár percig. Tálaláskor szórhatunk rá egy kis parmezánt, de anélkül is ízletes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése