2012. február 13., hétfő

C’è chi dice no – Van, aki nemet mond

Ki mond nemet, mire??
“C’è chi dice no” egy 2011-es olasz film címe, aminek három főszereplője arra az Olaszországban igencsak elterjedt rendszerre mond nemet, ami elsősorban az ismerősöknek ad munkát tudástól, végzettségtől, rátermettségtől, tapasztalattól függetlenül. Magyarán szólva a protekcióra.
A három, igen jó színész által megszemélyesített szereplő: Irma (Paola Cortellesi) orvosként várja régóta a végleges szerződést, ösztöndíjból próbál megélni, emiatt nem is mer belefogni a gyermekvállalásba, az egyik főorvos szeretőjének érkezése viszont keresztülhúzza számításait. Max (Luca Argentero) szintén régóta az egyik újságnál dolgozik, képességeit messze nem elérő cikkeket írogat és évek óta várja, hogy szerződést kössenek vele és végre igazi cikkeket írhasson. Samuele (Paolo Ruffi) a firenzei egyetemen “dolgozik”, az idézőjel a meg nem fizetett munka miatt van, ő dolgozik, de fizetés nélkül, jogi tanulmányokat publikál, persze nem a saját nevén és amikor már-már révbe érne és a hőn áhított kinevezést megkapná, őt is beelőzi érdemtelenül egy rokon.
Egy osztálytalálkozó révén három hősünk ismét kapcsolatba kerül egymásba és a helyzetet megelégelvén akcióba kezdenek, apró kellemetlenségekkel ellehetetlenítve a protekciósok életét. Sok-sok vicces, de elgondolkodtató helyzet után sikerül is megszerezniük a jogosan megérdemelt állásaikat, de sajnos nem túl sok időre.
Egy szelet Olaszország, szórakoztató köntösbe öltöztetett sok-sok realitással, ami a végén mégiscsak keserű ízt hagy a szánkban, legalábbis nekem, aki évek óta próbál normális munkát találni ebben az országban, egyelőre eredménytelenül …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése