2011. január 26., szerda

Brokkolis, szalonnás rizottó – Risotto ai broccoletti e pancetta


Olaszországban a risotto sokszor csak első fogás, de szerintem éppen elég egy egyszerű ebédnek vagy vacsorának is. Ennek az ételnek kellemes ízt ad a szalonna, így a brokkolis risotto még annak is ízlett, aki egyébként nem rajong ezért a zöldségért.

Hozzávalók 2 főre:
  • 150 g rizs
  • 150 g brokkoli
  • 25 g szalonna
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • kevés fehérbor
  • kb. 0,75 l zöldség-alaplé
  • kevés reszelt parmezán
  • kevés vaj
  • só, bors
  1. Tisztítsuk meg a brokkolit, vágjuk apró darabokra és főzzük kb. 2 percig forró vízben (sózzuk a vizet). Ezután szűrjük le és tegyünk félre a levéből egy merőkanálnyit.
  2. Nyomjuk szét a fokhagymát és tegyük egy serpenyőbe egy kis vajjal. Adjuk hozzá rögtön a szalonnadarabokat is, majd pirítsuk 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a rizst is, keverjük meg, majd 1 perc után öntsünk hozzá egy pici fehérbort és a brokkoli főzőlevét.
  3. Amikor a lé elpárolgott, kezdjünk el hozzáadni egy merőkanálnyival a forró zöldség-alapléből. Fontos, hogy ezt fokozatosan tegyük, mindig megvárva, hogy az előző adagot beszívja a rizs. Amikor a főzés 2/3-ánál járunk, adjuk hozzá a brokkolidarabokat is. Amikor a rizottó elkészült, zárjuk el a gázt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg reszelt parmezánnal és lefedve pihentessük pár percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése