2011. augusztus 31., szerda

Szicíliai paradicsom - Pomodori alla siciliana


Ismét egy főleg nyári recept. Én köretként szoktam használni hús mellé vacsorára ezt a töltött paradicsomot, mivel délben nincs kedvem bekapcsolni a sütőt, de könnyű nyári ebédnek is jó lehet kenyérrel.

Hozzávalók 2 főre:
  • 4 db közepes nagyságú paradicsom
  • fél fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 2 gerezd, apróra vágott fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
  • 2 db szardellafilé
  • 1 evőkanálnyi kapribogyó
  • 8 db olajbogyó
  • reszelt parmezánsajt
  • só, bors, olívaolaj
  • (díszítéshez bazsalikom)
  1. Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk le a tetejét (kalapját) és egy kanállal kaparjuk ki a belsejét, majd vágjuk apróra a paradicsom húsát. (A magok egy részét távolítsuk el.)
  2. Enyhén sózzuk meg a paradicsomot belülről, majd fejjel lefelé fordítva egy rácson hagyjuk egy kicsit száradni.
  3. Közben tegyünk egy serpenyőbe egy kis olívaolajat, az apróra vágott vöröshagymát, dinszteljük egy kis ideig, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, az apróra vágott  fokhagymát és petrezselymet. Keverjük meg, majd tegyük hozzá a szintén apróra vágott szardellafilét, a kapribogyót, az olajbogyót, kb. 2 evőkanálnyi reszelt parmezánsajtot, a paradicsom húsát, sózzuk, borsozzuk. Kevergessük kb. 1 percig.
  4. Töltsük meg a paradicsomokat az elkészült töltelékkel, szórjuk meg reszelt parmezánsajttal, majd helyezzük rá a paradicsomok korábban levágott tetejét (kalapját).
  5. Olajozzunk ki vékonyan egy tepsit, helyezzük bele a a töltött paradicsomokat, majd süssük kb. 15 percig a 170° C-ra előmelegített sütőben. Tálaláskor díszítsük bazsalikomlevéllel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése