2011. augusztus 30., kedd

Portovenere

Ahogy végignéztem a környékünkről feltett blogbejegyzéseket, észrevettem, hogy pont a la spezia-i öböl egyik legszebb és leghíresebb települése, Portovenere maradt ki. A Cinque Terre sincs olyan messze tőle, akár a 6. is lehetne a sorban és akkor Tellaro a 7, ami még messzebb van.


Portovenere 1997 óta Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, illetve a Cinque Terrével együtt a világörökség része. A legszebb talán ha hajóval érkezünk La Speziából vagy Lericiből. Jellegzetes a part mellett húzódó színes házsor, Portovenerébe érve (akár hajóval, akár kocsival) ezt pillantjuk meg először.

Továbbsétálva a parton, gyakorlatilag a házsor mentén, hamarosan megpillantjuk ennek a gyönyörű helynek a másik nevezetes pontját. A Palmaria szigete és Portovenere közötti szoros felé magasodó sziklán áll az 1277-ben épített San Pietro - templom.

A kilátás innen valami pazar, az egész la spezia-i öböl a lábunk előtt hever.


A településen sétálgatva más pontokról (pl. a várból) is szemetgyönyörködtető a kilátás, a kis utcákban pedig helyi specialitásokat vásárolhatunk.

Ilyen finomság a pesto (bazsalikomszósz – tipikus ligúr étel), a képen látható helyen meg is lehet kóstolni.

Én előtte nem voltam oda a pestóért, ez volt az első hely, ahol ízlett, pont eltalálták a bazsalikom, fokhagyma, parmezánsajt megfelelő arányát. Hmmm….


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése