2010. szeptember 7., kedd

A kreativitás fesztiválja - Sarzana

Egy nagyon érdekes fesztivál ért véget vasárnap Sarzanában. Ez a kisváros (kb. 20 ezer lakos) tele van programokkal. Augusztus végén volt a Régiségvásár, szeptember 3-5 között pedig a 7. alkalommal megrendezett Festival della Mente. A fordítással kicsit bajban vagyok, magyarul az Elme/ész fesztiválja nem hangzik olyan jól. Tulajdonképpen Európában az első, a kreativitásnak szentelt fesztiválról van szó.
Mi is ez? Szeptember elején 3 napig hires tudósok, matematikusok, fizikusok, írók, művészek, zenészek tartanak előadásokat különböző témákban. Közös vonása ezeknek az eseményeknek, hogy valamilyen módon kapcsolódnak a kreativitáshoz, a gondolkodáshoz, megpróbálnak választ találni a “Miért és hogyan születnek az ötletek?” kérdésre. Idén 72 előadás közül lehetett választani, ebből 34 játékos program a 4-14 éves gyermekek számára készült. Néhány példa ezekből. Gyerekeknek: A teleszkóp működése, Einstein doboza, Sherlock Holmes és a genetika, A dinoszauruszok öröksége, A víz, egy csepp élet. Felnőtteknek: Gutenbergtől a Google-ig, Freud öröksége, Az elme és a test, A lehetetlen nyomában, Miért hiszünk a történeteknek?, A lélek és az iPad, A képzelet szörnyei, Az ész és a technológia, stb.
A fesztivál honlapján http://www.festivaldellamente.it/ pedig meghallgathatóak, illetve videón megtekinthetőek az eddigi rendezvények előadásai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése