2010. szeptember 20., hétfő

Pisa

Nyár eleje óta van Budapest-Pisa repülőjárat is, így ezen felbuzdulva meglátogattak a szüleim. Tőlünk Pisa kevesebb, mint egyórányira van, el lehet tehát képzelni, mennyire örültünk ennek a lehetőségnek.
A reptér (Galileo Galilei) a városhoz szokatlanul közel fekszik. Olaszország egyik legforgalmasabb repülőtere, ami nekem kicsit furcsa volt, mert végül is nem az az igazi nagyváros, mégis Olaszország, Európa és a világ számos pontjára el lehet innen jutni.
A repülő persze kicsit késve érkezett, szerencsére, mert én is. Kicsit elkeveredtem a kocsival, mentségemre szolgáljon, hogy először jártam itt, esett az eső és rutinos sofőrnek sem nevezhetem magam. Mindenesetre megérkeztem, pont amikor a gép leszállt.
A délután a rendelkezésünkre állt, így ha már Pisában voltunk, természetesen nem hagyhattuk ki a város fő nevezetességeit.
Az Arno partján leparkoltuk a kocsit. Elég könnyű volt parkolóhelyet találni, (általában 1,25 euro/óra a parkolási díj) és szerencsére az eső is elállt.
Először az Arno folyót néztük meg, a Ponte Solferinóról (Solferino híd) egy érdekes kis templomot fedeztünk fel, a Santa Maria della Spinát, az olasz gótika egyik kiemelkedő alkotását. Korábban még közelebb helyezkedett el a folyóhoz és hogy megvédjék az áradásoktól, a 19. sz.-ban lebontották (a köveket megszámozták), majd egy szinttel feljebb újra felépítették. Szerintem még így is elég közel van az Arnóhoz és igen furcsa az elhelyezkedése…

A Santa Maria della Spina templom az Arno folyó partján, Pisa

Ezután a Csodák tere (Piazza dei Miracoli) felé vettük az irányt. A hídtól kb. 15 perc séta alatt érhető el. Gyönyörű látvány a zöld gyepen a három, fehér színű látnivaló (már ha a sok turistától lehet látni valamit, amikor odaérkezünk). Nekem, amikor jó pár évvel ezelőtt láttam, kicsit olyan volt, mintha egy makett lenne nagyban.
A Ferde-toronyba meg sem próbáltunk jegyet szerezni, általában csak pár órával későbbre van, így csak kívülről csodáltuk meg.


A Bazilika és a Ferde-torony, Pisa

A Bazilikába és a Keresztelőkápolnába viszont bementünk, ide egyből lehetett jegyet venni és nem is állt sor a bejáratnál. (A kettőbe fejenként 6 euro a jegy, míg a Ferde toronyba 15 euro.)

A Keresztelőkápolna és a Bazilika, Pisa

A Bazilika építését a 11. sz.-ban kezdték el, több stílus keveredik benne (lombard, bizánci, iszlám, stb.) Belseje gazdagon díszített, külön figyelmet érdemel Giovanni Pisano szószéke és a bronz csillár, amelynek mozgását figyelve jött rá Galileo Galilei az ingamozgás törvényszerűségeire.
A Bazilika, Pisa


Pisano szószéke, Pisa

Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnája belülről jóval egyszerűbb és szerényebb, mint a Bazilika. Érdemes felmenni a karzatra és fentről megcsodálni a kápolna belsejét.

A Keresztelőkápolna, Pisa
Akinek több ideje van, megtekintheti az Arno folyó partján elhelyezkedő épületeket is.
Pisa fontos egyetemi és kutatóközpont, leghíresebb szülöttje pedig Galileo Galilei.

1 megjegyzés: