2010. augusztus 27., péntek

1000 eurós generáció - Generazione 1000 euro

Tegnap láttam az egyik mozicsatornán ezt a 2008-ban készült filmet. A mostani 30-asok (elég kilátástalan) életét mutatja be, amint a különböző határidős munkaszerződések között próbálnak meg boldogulni. Olaszországban igen nehéz határozatlan idős szerződést kapni, nagyon sokszor pár hónapra kötnek csak szerződést, amit aztán meg-megújítanak, gyakran több év munkatapasztalattal is csak gyakorlati (stage) szerződést kötnek, alacsony fizetéssel. A film címében szereplő 1000 euró egy átlagos fizetés, amiből általában albérletet is kellene fizetni. Családalapításra viszont ezekkel a szerződésekkel nem igazán lehet gondolni. 
A film főszereplője Matteo, 30 éves, matematika szakon végzett, de marketingesként dolgozik egy nagy cégnél. Őt idézve: olyan munkát végez, ami nem tetszik neki, egy olyan cégnél, amelyiknek ő nem tetszik. 6 hónapos munkaszerződése a végéhez közeledik és nem valószínű, hogy megújítják neki. Lakótársa, Francesco szenvedélye a playstation és a mozi. Utóbbihoz kapcsolódik a munkája: mozigépész. Matteo életében gyökeres változást hoz két nő: Angelica, az új marketing igazgatóhelyettes és új lakótársa, Beatrice, aki a tanárok szintén igencsak kilátástalan életébe nyújt bepillantást.
A film alapjául a blogon (http://generazione1000.blogspot.com) található történetek szolgáltak, amelyekből egy könyv is megjelent.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése