2012. május 23., szerda

Újra a blogon

Az utóbbi időszakban valahogy nagyon elhanyagoltam ezt a blogot. Gondolom nemcsak én vagyok úgy időnként, hogy “Már megint eltelt egy hét?”. Van, amikor olyan, mintha az idő felgyorsulna meg persze, amikor több tennivaló is akad. Mi is történt velem ezekben a hónapokban? Végre sikerült pontot tennem a call centeres periódusom végére, bár elég kockázatos módon: egyszerűen felmondtam, anélkül, hogy kilátás lett volna másik munkára. Aki esetleg lemaradt az előzményekről: tavaly (és tavalyelőtt) 9 hónapot húztam le La Spezia egyik call centerében, a back office-ban, havonta újítgatott szerződéssel, amit a nagy ígéretek után persze nem hosszabbítottak meg. Pár hónap keresgélés után La Spezia másik call centerében találtam munkát (hála az égnek nincs több call center a környéken), itt már sajnos nem a back office-ban, hanem a “kedves” ügyfelek hívásaira kellett válaszolnom. (Az itt eltöltött hónapok gyöngyszemei hamarosan a blogon!) Hát … senkinek nem kívánok ilyen munkát. Persze ha valakinek ez az álma (volt ilyen), legyen, de hogy nem nekem való, az tuti! 5 idegörlő hónap után úgy gondoltam lesz, ami lesz, véget vetek call centeres karrieremnek. Persze itt is válság van, a környéken szinte lehetetlen munkát találni, mindenkinek hülyének nézett, de kivételesen optimistán álltam a dolgokhoz. Persze az is segített, hogy három hónapig a telefonálgatás mellett a népszámlálást is csináltam (azaz két munkám volt), amit most fizettek ki (jobban mondva a 70%-át, a maradék novemberben!). Eddig nem bántam meg a döntésemet: április közepén mondtam fel, május elején egy EU-s workshopon voltam Berlinben ingyen egy hetet (németes vagyok), amint pedig hazajöttem, rögtön elkezdtem négy órában egy cégnél dolgozni külkeresként (német piac). A szerződés persze rövidke, a szokásos munkaközvetítőn keresztül, de ha minden jól megy, szeptembertől jobb kilátások vannak. Addig is próbálok egy másik 4 órás munkát találni, hasonló munkakörben. A válság ellenére én azért reménykedek! És gyakrabban írok a blogra …

3 megjegyzés:

  1. Szia Kati! Először is gratulálnék a blogodhoz, tetszenek az írásaid, külön öröm számomra a sok képi illusztráció és az egész oldal igen átlátható :). Egy kérdésem lenne a mostani cikkel kapcsolatban: melyik lenne az a szokásos munkaközvetítő cég? Én eddig 3 olasz munkaközvetítőnél regisztráltam de visszajelzést még nem kaptam, bár nehéz is lenne úgy, h. egyrészt még Magyarországon élek és nem tudom az Olaszországba való kiköltözésem pontos időpontját és helyét sem (a páromat áthelyezik az ország másik pontjára októberben, de jó olasz szokás szerint még mindig nem tudni pontos információt arról, h. hová és pontosan mikor, én meg várom a híreket és amint meg van az infó, költözöm. Persze a regisztrációnak így nem sok értelme, mert szerintem innen nem fogok munkát kapni, csak a párom miatt regisztráltam már most).
    Illetve a call centerekkel kapcsolatban nekem is lenne személyes tapasztalatom: úgy tűnik ez mindenütt ugyanarról szól, a kedves ügyféllel kell bájosan társalogni miközben ő nem ritkán elküld a telefonban/emailben melegebb éghajlatra... Én már 4. éve dolgozom egy multinacionális cég call centerében és egyedül az tart még itt, h. már alig kell hívást vennem...de azzal teljes mértékben egyet értek, h. ez nem egy nyugdíjas állás. A rotáció elég nagy mértékű, néha már nem tudom követni, h. kik az új kollégák a csoportban...viszont legalább megfizetik az embert (legalábbis az én cégemnél) kárpótlásul az idegrendszerünk gyengítéséért. De az is igaz, h. már én is rég felmondtam volna, ha nem akarnék ennyire Italia-ba költözni, viszont most már nincs sok hátra :). Tisztában vagyok vele, h. kint sem kolbászból van a kerítés és jelenleg elképzelni sem tudom, h. milyen állást kapnék (tudom ez nagyon sok mindentől függ) de én is reménykedem, h. menni fog amit elterveztem. Drukkolok, h. te is találj vmi jobb állást és előre is köszönöm válaszodat a munkaközvetítő cég megnevezésével kapcsolatban. Üdv: Dóra, Budapest

    VálaszTörlés
  2. Szia! Először is örülök, hogy tetszik a blog, másodszor pedig ne haragudj, hogy csak most válaszolok. A szokásos munkaközvetítő a Gi Group. Ez, legalábbis a mi környékünkön, elég ismert, nem tudom, Olaszország többi részén mennyire. Én egyébként azt gondolom, hogy Magyarországról nem sok értelme van még munkát keresni, főleg ha a város sem biztos még. Én próbálkoztam régebben Bolzanóból Parma környékére, de egyáltalán nem foglalkoztak velem. Szerintem várd meg, amíg kiderül a legalább a város, gondolom szeptember elején már tudni fogja, augusztusban úgyse történik semmi itt, mindenki nyaral. Melyik környékre kerül egyébként valószínűleg? Beszélsz olaszul? Mert anélkül szinte elképzelhetetlen munkát találni. Amit még tanácsolnék, hogy minél gyorsabban próbáljatok meg majd ismerősöket szerezni, mert itt leginkább úgy lehet munkát találni. Addig is ajánlom a jobrapido.it-et, mert az ott megjelenő álláshirdetések elég jól tükrözik a helyzetet: az én esetemben pl. La Spezia 45 km-es körzete és szinte csak agente, promotore finanziario, consulente hirdetések voltak régebben és tényleg nagyon nehéz munkát találni. Az elkövetkezendő blogbejegyzésekben egyébként még írni fogok bővebben erről a témáról, mert sokmindenkit érdekel.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, örülök, h. időt szakítottál rám ;). A GI Group-ról én is hallottam, de ha jól emlékszem codice fiscale hiányában nem tudtam regisztrálni az oldalukon....több álláskereső portálon is felmerült ez a probléma...szóval azt majd szereznem kell ha végre kiköltözök. Igen, egyet értek veled abban, h. itthonról nehéz bármit is találni...egyébként is az, nem még távolról. Aggódom is emiatt rendesen, h. fogok-e vmi normális munkát találni de azért még pozitívan állok a dolgokhoz. Azt is tudom, h. ismerős nélkül elég nehéz lesz úgyhogy majd igyekszem, addig is spórolok, h. jó darabig legyen elég saját pénzem. Remélhetőleg északon maradunk,jelenleg Barberino di Mugello-ban, Emilia-Romagna-ban dolgozik a párom és szóba jött Parma...hát majd meglátjuk. Én ismerve az olaszokat, októbernél előbb nem számítok konkrétumokra...remélem azért még idén sikerül kiköltöznöm. Már régóta készülök, de eddig nem jött össze, most viszont már nincs mire várnom :). A nyelvtudással nincs gondom, német-olasz szakon végeztem egyetemen, angolul is jól beszélek, most pedig spanyolt tanulgatok. Nem tudom jelent-e vmit, h. jelenleg az HP-nél dolgozom, mert azt ugye mindenütt ismerik...bár szerintem oly mindegy lesz majd a kinti munka szempontjából. Köszönöm szépen neked a tippeket és továbbra is olvasni fogom a blogodat :). Buona domenica! Ciao :)

    VálaszTörlés