2011. október 18., kedd

Volterra (Toszkána)

Október első hétvégéjén még kellemes, szép idő volt (leszámítva a hideg szelet), így mivel már többször terveztük, vasárnap végre elmentünk Volterrába. Volterra Toszkánában található, tőlünk kb. 2 órányira. Toszkána bővelkedik csodás városokban, településekben, Volterra azonban nem tartozik a leghíresebbek közé, bár látnivaló itt is van. Az egész óváros gyönyörűen megmaradt, autóval természetesen nem lehet bemenni (mint ahogy az sok más olasz városban is szokás, a városfalon kívül találhatunk parkolókat és onnan 1-2 perc sétával máris a sok-sok évszázados palazzók között találjuk magunkat).

Mivel mi dél körül értünk oda, rövidke séta után rögtön ebédelni mentünk a főtér mellett az egyik kis utcában lévő étterembe. Utólag kiderült, hogy jó választás volt mind az étterem, mind az időpont miatt. Ebéd előtt ugyanis elég sok turistát találtunk a városban, amikor mi végeztünk az ebéddel, akkor viszont ők még javában ettek, így nyugisabban nézelődhettünk.
Lássuk tehát Volterrát! Mit is kell tudni róla? Fontos etruszk központ volt, ennek emlékeit az etruszk múzeumban őrzik.
A római korból maradtak fenn a színház romjai (i.e. 1. sz.).

A város főtere a Piazza dei Priori, Olaszország egyik legszebb tere (bár úgy tűnik, hogy ezt már rengetegszer hallottam). A tér valóban csodás az évszázados épületeivel (ma bank, posta, stb.) és a Palazzo dei Priorival.

Volterra nem túl nagy, érdemes mindenesetre egy térképet kérni a téren található turistainformációban és azután nyugisan besétálni az összes utcácskát.

A dóm elég kicsi (olasz viszonylatban), szemben vele a keresztelőkápolna, illetve a közelben a harangtorony.
Jellegzetesek még az ún. lakótornyok – Case torri.
Volterra nevezetes az alabástromról is, sok-sok üzlet kínálja az ebből készült tárgyakat, de műhelyt már csak elvétve lehet találni.
Messziről látszik a ma fegyházként működő Medici-erőd.
Dombok Volterra környékén



4 megjegyzés:

  1. A case torri-t magyarra igazából lakótoronyként lehet fordítani - ez ugyanis a szaknyelvi megnevezése az ilyen jellegű épületeknek. Egy régész

    VálaszTörlés
  2. Koszi a kiigazitast, javitom is rogton.

    VálaszTörlés
  3. Öröm volt látni a képeket! Nyáron öt napot töltöttünk itt, készítettem vagy 800 képet. Bejártunk pár várost a közelben. Bármikor visszamennék.
    Minden jót!

    Üdvözlettel: Kovácsné D. Kata

    VálaszTörlés
  4. Ma délután megyünk, várjuk nagyon.. Mi a legfontosabb látnivaló 2 óra alatt?

    VálaszTörlés