2012. október 11., csütörtök

Lucca (Toszkána)


Lucca a kedvenc városaim közé tartozik. Sok olasz várossal (főleg a szomszédos Pisával és Firenzével) ellentétben még nem özönlötték el a turisták, a városfal mögött azonban egy igazi ékszerdoboz rejtőzik. Elbűvölő szűk utcácskák, terek, tetőteraszok, templomok, tornyok, hangulatos kávézók, éttermek, üzletek. 

Egész egyszerűen egy élvezhető város azzal a fajta olaszos hangulattal, amit más helyeken a rengeteg turistacsoport egy kicsit elront. Persze Lucca sem ismeretlen az Olaszországot és főleg a Toszkánát felkereső utazók számára, de sokan kihagyják a programból, mivel nem büszkélkedik világhíres látnivalókkal. De ha szánunk rá egy kis időt (pár órát), igen kellemes meglepetéssel szolgálhat.
Lucca belvárosa egy 4 km hosszú, több száz éves fallal van körülvéve, amin egy gyönyörű, fákkal szegélyezett sétányt alakítottak ki. A helyiek általában ide járnak futni, biciklizni, sétálgatni, olvasni (sőt láttunk egy idős urat, aki olvasás közben el is bóbiskolt).
Jó ötlet körbesétálni vagy inkább körbebiciklizni a falon. Sok helyen bérelnek egyébként biciklit, a belvárosban is ideális közlekedési eszköz.
Lucca leghíresebb látnivalója a Piazza Anfiteatro. Itt az I. században egy amfiteátrum állt. Ma egy középkori épületekkel körbevett tér, éttermekkel, helyi specialitásokat árusító boltocskákkal.
Luccában számos templom található. A San Martino katedrálisban őrzik a Volto Santót (XII. sz.-i fakereszt Krisztussal).
A Piazza Anfiteatro közelében található San Frediano bazilika csodás mozaik homlokzattal büszkélkedik.
A legérdekesebb talán az ókori római fórum helyén álló, San Michele templom, fehér márvány homlokzatával, tetején Mihály arkangyal szobrával. A mellette levő tér a luccaiak egyik kedvenc találkozóhelye.
Ne feledkezzünk meg Lucca híres szülöttjéről, a Bohémélet, a Pillangókisasszony, a Tosca és a Turandot szerzőjéről, Giacomo Pucciniről (1858-1924) sem. A szülőházában kialakított múzeum a San Michele tér mellett egy kis utcában található.
Lucca több középkori toronnyal is büszkélkedik. A Torre Guinigi a torony tetejét ékesítő fák révén mindenkinek szemet szúr, de szép kilátás nyílik az óratoronyból (Torre delle Ore) is.


1 megjegyzés:

  1. Csodás, csodás hely! Lucca város bemutatása szemeim előtt látom. Élvezem a hangulatos, érzésekkel teli leírásaidat,élményszerűek! Verdi városába remélhetőleg egyszer eljutok. :) Még ha másképp nem is, de már most ott járhattam általad. Köszönöm! Egyszer talán együtt sétálunk egy városban és bemutatod nekem is. Móni Szolnokról

    VálaszTörlés