2011. november 6., vasárnap

Újabb áradások Olaszországban

Még két hét sem telt a ligúriai áradások óta, újabb rossz idő és katasztrófahullám söpör végig az országon. Pénteken Genova egyik része esett áldozatul a heves esőzéseknek, a patakok, folyók kiöntöttek és rövid időn belül sajnos 6 halálos áldozata is lett az ítéletidőnek. A hétvégén már más régiók is készültséget rendeltek el, több folyó (köztük a Pó is) veszélyessé vált, Torinóban holnap az iskolák is zárva tartanak. Várhatóan hétfő estig lesz készültség, de ez természetesen még változhat.
Képek az elmúlt napok, hetek eseményeiből itt.
A mi környékünkön szerencsére nem volt olyan súlyos a helyzet, mint amire számítottak. Mindenestre itt a történtek után már valóban elővigyázatosak voltak, a két héttel ezelőtt szerencsétlenül járt településeket (Brugnato, Borghetto di Vara, Vernazza, Monterosso) biztonsági okok miatt evakuálták. Túl sok eső nálunk nem esett, de még így is volt, ahol a domb-/hegyoldal megcsúszott. Remélhetőleg az idő az elkövetkező napokban tovább fog javulni és akkor folytatni tudják a munkálatokat.
Ami egyébként nagyon visszataszító az olasz tévében (bár ez biztos mindenhol így működik és a hír/szenzáció kell minden országban …) és nem tudom megállni, hogy ne hozzam fel, az az, hogy napokkal ezelőtti képeket mutogatnak úgy, mintha az most történne, teljesen elferdítve a híreket, még több pánikot keltve az emberekben. Így is éppen elég súlyos a helyzet, a katasztrófa sújtotta települések száma egyre nő, egyre több az áldozat, egyre több a kár. Maga a valóság is éppen elég borzasztó, minek ezt még fokozni?
A másik fontos kérdésre, azaz hogy mi állhat mindezen természeti katasztrófák hátterében, legalábbis Olaszországban, a következő blogbejegyzésben szeretnék kitérni.

1 megjegyzés:

  1. Rettenes érzés lehet mindazoknak, kik ott élnek. Áldozatos munkával felépítik életüket és 1 pillanat alatt elveszik. Nagyon szőrnyű tudat,hogy természeti csapások mekkora károkat tesz és életeket vesz el. "Azt kapsz, amit adsz"-erre az elvre lefordítva: amit a természettől elvettünk, azt most ezerszeresen vissza is kapunk. (Kati! nagyon profi tudósítás! várom a folytatást) Kívánom,hogy jobb idő legyen és életeket ne követeljen tovább az áradások! Móni,Szolnokról

    VálaszTörlés