2011. november 7., hétfő

Elkerülhető katasztrófák??

Az utóbbi időszakban Olaszországban történt természeti katasztrófák miatt egyre több szó esik arról, hogy valamilyen módon meg lehetett-e volna előzni ezeket (vagy legalábbis egy részüket).
A klíma felmelegedése manapság már sajnos tény, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. Még itt, Ligúriában sem normális, hogy november elején kb. 20° C van (nappal). Már a klímaváltozás is az ember rovására írható, de nézzük, mi minden van még a háttérben. Hasonló esőzések a környéken évtizedekkel ezelőtt is előfordultak, de a következmények nem voltak ilyen súlyosak. Csakhogy azóta is folyamatosan építkeznek az emberek, ami önmagában még nem is lenne baj, az igazi gond az az, hogy olyan területekre adnak építési engedélyt, ahova nem lenne szabad (értsd: közvetlen folyópart, domb-, hegyoldalak bizonyos részei). A főleg Dél-Olaszországban elterjedt házépítési szokásokról (engedély nélkül, kinek, hova tetszik, felhúz egy házat) ne is beszéljünk!
Tény, hogy olyan helyeken is volt probléma, ahol évtizedek, -századok óta állnak házak. Igen, csakhogy a patak-, folyómedreket nagyon sok ideje nem takarítják ki rendesen. Így persze, hogy a folyómeder hamarabb megtelik vízzel!
Ez a két tényező sajnos az olaszországi áradások, földcsuszamlások jó részénél jelentős szerepet játszik. A mi környékünk konkrét esetében valószínűleg a duzzasztók egyidejű, hirtelen megnyitása okozta elő a tragédiát,  illetve súlyosbította a helyzetet. (Ezt még vizsgálják, az igazságot valószínűleg soha nem fogjuk teljesen megtudni, mivel Olaszországban vagyunk…). Ehhez valamilyen vizes szakember biztos érdemben hozzá tudna szólni, én nem vagyok szakértő, annyit tudok, hogy ennek kapcsán folyik a vizsgálat. Az, hogy a torkolatnál a tenger nem tudta befogadni a vizet, hanem csak visszanyomta,sajnos tény és már többször előfordult.
A lakosság nem megfelelő tájékoztatása, illetve felkészítése a vészhelyzetre csak tovább növelte a helyzet súlyosságát.
A kérdés az, hogy milyen változásokra számíthatunk. Lesz-e végre rendes szabályozás, be fogják-e azt tartani, elvégzik-e végre (és hogyan) a szükséges munkákat? Az eddigi évek olaszországi tapasztalatai révén némi kétely azért van bennem …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése