2011. július 18., hétfő

Impresszionisták és posztimpresszionisták – MART, Rovereto

Rokonok miatt kb. havonta egyszer el szoktunk menni Roveretóba (Trentino). Maga a városka nem egy nagy szám, bár a belváros utcái jellegzetesek, az épületek szépek, de van sok más szebb olasz település.

A környéke viszont már érdekesebb: a Garda-tó kb. negyed órára van, illetve a hegyek közelsége révén sok kirándulóhely van. Rovereto (egyetlen) igazi nevezetessége a MART, a Modern és Kortárs Művészetek Múzeuma, ahol időnként igazán hires képeket állítanak ki. Maga az épület is (modern) művészeti alkotás, mint ahogy az a képen is látható.



Ezúttal a párizsi Musée d’Orsay legismertebb és legértékesebb képeiből rendezték az Impresszionisták és posztimpresszionisták című kiállítást, ami július 24-ig tekinthető meg. Érdekesség, hogy a párizsi múzeum nem szokta megengedni, hogy a műveket elvigyék máshova, ezúttal a múzeum átalakítása miatt vált ez lehetővé. Ausztráliában, Amerikában és Olaszországban rendeztek kiállítást ezekből az alkotásokból. 75 képről és szoborról van szó, a művészek listája hosszú, példaként néhány: Monet, Cézanne, Sisley, Degas, Van Gogh, Renoir, Tolouse-Lautrec, Bonnard, Courbet, Gauguin.

A leghíresebb képek:
Van Gogh: Önarckép
Van Gogh: Van Gogh szobája Arles-ban    
Gauguin: Tahiti nők
Monet: A roueni katedrális

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése