2010. december 19., vasárnap

Itt a tél

Az utóbbi napokban Olaszországba is megérkezett a tél. Ez nemcsak az átlagosnál hidegebb időt jelent, hanem egy kis havat is. Bár az előrejelzések is havat jeleztek (na, jó egy kicsit kevesebbet), mégis sikerült az ország egy részének lebénulnia. Itt elsősorban Toszkánára utalok. Ami igazán felháborító volt az az, hogy az autópálya is járhatatlanná vált. Egy barátunk indult (volna) haza Perugia közelébe, de még Firenzéig sem sikerült elérnie (La Speziától). Egy gyakorlatilag kb. 50 perces utat 7 óra (!!!) alatt tett meg… Lejött volna hamarabb is az autópályáról, ha elérte volna hamarabb a kijáratot… 7 óra hossza után visszafordult és szombat reggel újra próbálkozott. Ezúttal hazaért, de legalább kétszer annyi idő alatt, mint máskor… Azok után, hogy mennyit fizetünk az autópályáért, nem ártana kicsit jobban karban tartani. Na, de ne felejtsük el, hogy ez Olaszország.
Az emberek jó része persze nem vesz téli gumit, legalábbis a mi környékünkön annak ellenére, hogy lassan minden évben esik egy kis hó. Nálunk konkrétan kb. 2 cm esett, La Speziában egy kicsit több, le is bénult az egész város. Érdekes látvány a sok kocsi, amint nyári gumival próbál közlekedni. Én se vettem téli gumit (nagyon drága), de nem is ültem kocsiba…

Ami vicces ebben a havazásban számomra az az, ahogyan az olaszok (korombeliek) nézik a havazást. A kollégáim odaálltak az ablakhoz, mint a kisgyerekek, hogy Jaj, de szép, esik a hó!!
Ez kb. olyan, mint amikor mi örülünk a tengernek nyáron:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése